Over de vloer bij John (aQuestora)

Paul van den Hurk

Marketing Manager

15-05-2023
4 min. read
Createment Insights

“Let maar niet op de rommel.” Nu John van den Elzen een half jaartje rondloopt bij aQuestora, is hij begonnen aan de grote schoonmaak. Hij wil het lab weer gaan gebruiken en dat betekent dat jarenlang opgespaarde ballast geloosd moet worden. Zelfs de kunstkerstboom gaat de deur uit. In een onoverzichtelijke en rommelige omgeving kan hij niet efficiënt werken. “Ik wil de techniek begrijpen waarmee we werken en dat betekent dat ik ook zelf moet kunnen testen en bouwen. Maar dat kan alleen in een testruimte die niet volgestouwd is en waarin ik het overzicht heb. Dus ja, dan moet de bezem erdoorheen!”

Best opvallend is het wel. Meekijken? Tot op zekere hoogte. Begeleiding door een senior collega? Dat wordt al wat lastiger, zeker op het gebied van networking. Het team is erg klein en door verloop nog verder gekrompen sinds de komst van John. Maar dit is juist een omgeving waarin hij het beste in zichzelf naar boven haalt. Een (te) grote portie verantwoordelijkheidsgevoel en een bijna obsessieve nieuwsgierigheid zijn de drijfkracht. John runt samen met zijn collega de toko. Let wel, hij begon pas een half jaar geleden aan zijn traineeship. “Ja, het is snel gegaan. Mooi, want het straalt vertrouwen uit. We zijn hier met z’n drieën: de directeur, mijn collega en ik. Onze directeur Thijs geeft ons heel veel vrijheid en nu mijn collega op vakantie is, doe ik het hier in m’n eentje. Soms heb ik niet genoeg aan 40 uur. Gisterenavond was er een storing op locatie waarnaar ik moest gaan kijken. Ik ben met vrouw en kinderen – zo heb je toch nog een beetje quality time met het gezin – in de auto gestapt om de storing waar mogelijk te verhelpen.”

Even terug naar het begin. Wat doet aQuestora (een dochterbedrijf van Simac) eigenlijk? “Wij zijn o.a. verantwoordelijk voor het beheer van bestaande fysieke glasvezelnetwerken. Er liggen overal glasvezelkabels in de grond, bestaande uit verschillende projecten. Zo heb je bijvoorbeeld een project in Midden-Brabant, dat strekt van Waalwijk tot Baarle-Nassau tot Drunen. Op locaties waar al die kabels uit de grond omhoogkomen, de zogenaamde POP’s, hangen wij actieve apparatuur op zodat alle aangesloten adressen in die omgeving gebruik kunnen maken van het glasvezelnetwerk.”

Aan de andere kant van die kabels vind je o.a. de datacenters: grote locaties waar heel veel verbindingen samenkomen. Hier worden weer verbindingen uitgewisseld waardoor verschillende netwerken met elkaar in contact kunnen komen. “Ook daar hangen wij actieve apparatuur op, zoals firewalls en (core)switcheswaaraan o.a. serviceproviders gekoppeld kunnen worden. Het verkeer tussen zo’n provider en eindgebruiker verloopt dus eigenlijk voor een groot deel via ons netwerk. We ‘belichten’ het netwerk, zoals dat heet. Vaak heeft een serviceprovider zelf de regie over het glasvezelnetwerk, de belichting en de geleverde diensten. Ik wist ook niet beter dan dat dit de normale situatie was, tot ik bij dit bedrijf terechtkwam. Wij als aQuestora zijn een onafhankelijke belichter. Dit wil zeggen dat wij geen eigenaar zijn van het glasvezelnetwerk en ook zelf geen services zoals internet en telefonie faciliteren. Wij faciliteren alleen een ‘snelweg’ waarover service-aanbieders en eindgebruikers op bepaalde netwerken hun dataverkeer veilig kunnen versturen.”

“Het idee achter het concept van een ‘onafhankelijke belichter’ is dat een netwerkproject samen met haar gebruikers kan kiezen welke diensten en providers er op dit netwerk gewenst zijn, zonder dat de belichting in het geding komt. En als een eindgebruiker bijvoorbeeld van serviceprovider wil wisselen kan dit heel snel gerealiseerd worden omdat er fysiek geen veranderingen op het netwerk hoeven plaats te vinden. Dit gebeurt geheel in onze ‘leverstraat software’.”

 

“Het achterhalen van het precieze probleem vind ik supergaaf”

 

Zodra er een storing is, neemt aQuestora die in behandeling en wordt er waar nodig geëscaleerd naar de juiste partij. “Vaak kun je er niet meteen een vinger op leggen wat er aan de hand is, dus dat vergt het nodige uitzoekwerk. Soms is er een kabel geraakt bij graafwerkzaamheden. Andere keren is er een netstroomstoring waardoor huizen in een gebied zonder stroom zitten, maar het kan ook aan onze apparatuur liggen, of bij een service-aanbieder. Soms zit een hele straat zonder verbinding, maar soms ook een enkele woning. Het achterhalen van het precieze probleem, dat vind ik supergaaf. Daarvoor moet je bepaalde troubleshootingskills opdoen en spreek je tal van partijen, zoals gemeenten en collectieven van particulieren, maar ook serviceproviders en aannemers.” Hij zal het zelf niet zeggen, maar het vertrouwen in John is groot. “Bij een grote offerte overleg ik even met mijn collega en met Thijs. Thijs is de eindverantwoordelijke, maar de uitvoering ligt bij mijn collega en mij. Af en toe is dat best spannend. Laatst deed ik een bestelling van 50.000 euro. Toen moest ik wel even slikken, haha.”

Voorlopig is John nog wel even zoet bij aQuestora. Hij is nog lang niet uitgeleerd. “Bepaalde werkzaamheden overlappen met mijn hobby’s. Ik betrap mezelf erop dat ik soms ‘s avonds, in mijn eigen tijd, voor mijn werk bezig ben. Maar dat vind ik dan gewoon leuk om te doen, het is ontspanning. Toch vergt het ook behoorlijk wat energie, omdat ik nog niet alles weet. Het takenpakket is ontzettend breed en reikt verder dan alleen IT-gerelateerde zaken. Als ik iets niet zeker weet, heb ik het gevoel dat ik het niet onder controle heb en dat kost energie. Toch zit ik nu in een overgangsfase waarbij ik meer grip op zaken krijg, zo voelt het. Dat geeft rust, omdat je zelfverzekerder de problemen aangaat.”

Wil je John achterna de IT in?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS