Over de vloer bij Jeannette (VDL) 

Paul van den Hurk

Marketing Manager

19-09-2024
3 min. read
Createment Insights

Een reusachtig motorblok siert de ontvangsthal van VDL. “Geen idee wat het precies is of waarvoor het dient, maar wel leuk voor de foto, toch?” Jeannette Koenis begon in januari bij VDL Groep, producent van een grote diversiteit aan industriële producten in Hightech, Mobility, Energy, Infratech en Foodtech. In een typische mannenwereld voelt ze zich opvallend goed thuis. 

Directeur Jeroen van der Made zag wel een match in Jeannette en VDL. “Maar”, zo waarschuwde hij, “het is wel echt een mannencultuur. Vind je dat oké?” Jeannette had er geen enkel probleem mee en dat vindt ze nog altijd. “Er zijn een paar vrouwen maar het is inderdaad schaars. Ik vind het prettig werken met mannen en was het al gewend van eerdere banen. Tuurlijk is het even wennen, maar alles is wennen. Zo was het werken in een corporate omgeving ook hartstikke nieuw, want ik heb altijd bij startups gewerkt. Maar ik heb me vanaf de eerste dag op de inhoud gestort. Als je je werk lekker kunt doen, voel je je vanzelf fijn met de mensen om je heen.”  

Jeannette is Database Administrator-trainee. Met zo’n 150 collega's verzorgt ze de IT-support voor alle VDL-bedrijven over de hele wereld. “Ik heb mijn draai gevonden. Continu heb ik iets te doen en dat vind ik fijn. Ik ben nuttig, kan bijdragen. Vanaf het begin had ik het gevoel: ik wil iets doen, ik wil niet stilzitten. Dus ik had heel snel al een aantal dingen zelfstandig opgepakt.” Dat kwam later goed van pas. In april stopte een databasebeheerder. “Dat was grappig: ineens stond ik er alleen voor. Eigenlijk zou hij mij opleiden, dus mijn teamlead vroeg meteen hoe ik me erbij voelde. Ik kon prima mijn werk doen en het was zelfs al zo dat collega’s naar mij toe kwamen met vragen, maar ik vond het wel fijn als er een senior bij zou komen. Gelukkig kwam die er.”  

Het vertrouwen in Jeannette is groot. Ze is dan ook aardig op weg. “Het is natuurlijk fijn dat ik kan laten zien wat ik waard ben. Dat is ook wel een beetje de bewijsdrang die ik in me heb. Het beheren van de database, met alles wat daarbij komt kijken, dat gaat me goed af. Simpel gezegd: in de serverruimte staat een megagrote computer waar allemaal minicomputers op draaien. Soms is er een aanvraag voor een nieuwe server en een database voor een bepaalde applicatie. Dat moet allemaal geïnstalleerd en gekoppeld worden en het moet met elkaar kunnen ‘praten’. Best complex, maar het is geen rocket science. In mijn team gaat het vooral om het beheer, onderhoud en toegang - zorgen dat alles werkt en up-to-date is - en niet zozeer om de inhoud: dat is meer voor de data scientists, applicatie-eigenaren en developers.”  

“Ik moet continu nieuwe prikkels hebben”  

Hoe Jeannette leert wat ze moet leren? Vooral door zelfredzaamheid, vastberadenheid en nieuwsgierigheid. “Het is een kwestie van erin duiken en de vraag stellen: waar zit het probleem? Het vraagt om heel veel uitzoekwerk en puzzelen. Maar dat vind ik juist leuk, het past bij mij. Totdat het frustrerend wordt, haha. Ik ben weleens te traag met hulp vragen: je moet de urenbalans een beetje in de gaten houden en inzien wanneer je te lang met iets loopt te worstelen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik 2 dagen met iets bezig ben dat in 2 uur gedaan kan zijn.”  

Naar de lange termijn kijkt Jeannette niet zo. Dat wil zeggen, ze heeft geen stipje op de horizon waar ze naartoe werkt. “Zolang ik het leuk en uitdagend vind wat ik doe, blijf ik het doen. Ik kan me inhoudelijk nog enorm hierin verdiepen. Ik kan me voorstellen dat ik op een bepaald moment interesse krijg in andere teams, in wat zij doen. De security-tak, de architecten, het Azure-team... Er gebeurt hier zoveel interessants. Mocht ik iets anders willen doen, dan kan ik binnen VDL tientallen kanten op. En dat wordt ook gestimuleerd. Ik moet continu nieuwe prikkels hebben en ik weet zeker dat ik die binnen VDL nog heel lang heb.”  

Ook de IT in?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS