Keronic over Createment

Paul van den Hurk

Marketing Manager

16-03-2023
4 min. read
Createment Insights

Waarom is Keronic de samenwerking met Createment aangegaan?

Het linkje tussen Keronic en Createment? Dat is netbeheerder Alliander. Daar gingen een aantal Createment-trainees aan de slag die ondergedompeld moesten worden in GE Smallworld™, het geografische informatiesysteem (GIS) dat nutsbedrijven gebruiken om alle bedrijfsmiddelen (kabels, leidingen, stations, schakelaars etc.) digitaal vast te leggen. Nick Krijgsman, een van de drie oprichters, legt uit: “Wij verzorgden namens Createment de trainingen. De programmeertaal van Smallworld is Magik, wat een beetje lijkt op Python. Eenvoudig gezegd is Smallworld een doos met legosteentjes en Magik de taal om die blokjes op elkaar te zetten. Een bijzondere taal, want er is geen hond op de wereld die er iets van weet, hahaha. Netbeheerders hebben volledige maatwerkapplicaties ontwikkeld maar hebben zelf te weinig mensen in dienst die thuis zijn in Smallworld en Magik. Keronic helpt ze over de full stack, zoals we dat noemen: van database tot webservice tot frontend.” 

‘Mensen vinden met kennis van Smallworld? Dat is onmogelijk’

Omdat Keronic actief is in een nichemarkt, is het lastig om personeel te vinden, vertelt medeoprichter Robin Putters. “Mensen vinden met bestaande kennis van Smallworld? Dat is praktisch onmogelijk. In Nederland hebben we alle programmeurs wel op de radar. Nieuwe medewerkers moeten dus vanaf nul worden opgeleid. Voor Alliander leidden we destijds trainees Mischa en Maarten op en we waren enorm onder de indruk van hun leervermogen. Die gasten hadden Pac-Man in Smallworld geprogrammeerd, met de kennis die ze in een paar weken hadden opgedaan. Ik ken programmeurs met 15 jaar Smallworld-ervaring die dat niet kunnen. Misschien moeten we zelf ook eens mensen via Createment gaan aannemen, zeiden we tegen elkaar.” 

Hoe hebben jullie het aangepakt?

De eerste trainee die bij Keronic aan de slag ging, was Ted. “Eigenlijk zou hij naar Alliander gaan”, blikt Robin terug. “Maar om de een of andere reden kon hij daar niet terecht. Wij constateerden al snel dat we ‘m hier graag wilden hebben. We besloten een ‘klasje’ te maken van Ted en 2 trainees die we trainden voor een concurrent van ons. Door meerdere mensen tegelijk te laten starten, werk je efficiënt. We zijn nu ook weer een nieuw klasje gestart met Marnix en Peter. Hiervoor hebben we 6 weken training gepland, waarvan 3 weken theorie en 3 weken praktijkopdrachten.”

Nick trapt de training af: “Ik begin altijd met een intro. Wat is GIS? Welke concepten zijn er? Wat is de toegevoegde waarde voor netbeheerders? En we hebben al een opdracht bedacht: ze mogen een urenapp gaan bouwen in Smallworld. Inderdaad, een app waarin wij onze gewerkte uren kunnen bijhouden. Waarom zou je ze geen opdracht geven waar je zelf wat aan hebt?” 

De training en begeleiding van trainees? Daarvoor is het hele team verantwoordelijk, vertelt Robin. “Alle collega’s nemen een deel van de training voor hun rekening. Het mes snijdt aan twee kanten, want zo leert iedereen de trainees kennen en is de werklast mooi verdeeld. En weet dat die trainingsperiode vrij kort is: de eerste 2 maanden opleiding verzorgt Createment, daarna trainen wij ze dus een weekje of 6 en na een maandje of 5 zijn ze al inzetbaar bij een klant. Dat is zo’n beetje de aanvliegroute.”

“Onze collega’s kunnen de trainingen geven zonder dat hun declarabele uren in het gedrang komen”

Bovendien werkt Keronic met een buddy-systeem. Nick: “Iedere nieuwe collega krijgt een buddy, die functioneert als aanspreekpunt voor praktische zaken, maar die ook af en toe checkt of je nog lekker in je vel zit, hulp nodig hebt of specifieke dingen wil leren. We werken hier 80-20: 80% van de tijd werk je voor de klant en 20% voor jezelf of voor Keronic. Daardoor kunnen onze collega’s de trainingen geven zonder dat hun declarabele uren in het gedrang komen.”  

Wat heeft het jullie opgeleverd?

In een nichemarkt waarin het een crime is om goede werknemers te vinden, groeide Keronic in 5 jaar tijd van 3 naar 13 medewerkers. 6 van de 13 collega’s kwamen binnen via Createment. Robin: “We houden zelf ook onze oren en ogen open en hebben onlangs een senior aangenomen. Maar het klopt dat het gros hier via Createment is binnengewandeld.” Het argument dat trainees veel tijd en energie vragen qua begeleiding en vooral training, wil Robin graag nuanceren. “Ja, het kost veel tijd om ze op te leiden. Maar ons vak is zo ontzettend specifiek, dat iedereen die hier aangenomen wordt flink bijgeschoold moet worden. Dus ook iemand die van een Informatica-opleiding afkomt.”  

“Het gros is via Createment hier binnengewandeld”

Nick vult aan: “Het is wel zo dat we op zoek zijn naar een mix. Trainees vanuit Createment – met vaak een totaal andere achtergrond – mengen we met mensen die wel wat IT-ervaring hebben. De senior die Robin noemt, heeft bijvoorbeeld DevOps- en Cloud-ervaring. Die kennis komt ook in onze tak van pas.” Hoeveel nieuwe collega’s Keronic de komende jaren wil verwelkomen? En hoeveel er van hen via de Createment-ader binnenstromen? Dat is koffiedik kijken, vindt Robin. “Dit is de IT: je weet niet hoe de wereld er over 2 jaar uitziet. Kijk hoe Corona alles op zijn kop gezet heeft. Nu zijn er ChatGPT en AI, wat de wereld opnieuw helemaal kan veranderen.”

Keronic probeert vooral trouw te blijven aan zichzelf, geeft Robin aan. “Dit bedrijf is ooit geboren vanuit een ideaal: we willen goed werk leveren en de beste zijn. Op grote schaal mensen wegzetten bij klanten, zonder dat daar kwaliteit tegenover staat? Daar willen wij ver van wegblijven. Ik denk dat wij altijd een ‘klein clubje’ zullen zijn, waar kwaliteit en de persoonlijke benadering altijd centraal staan.”  

Lees je het verhaal van Keronic liever als pdf-bestand?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS